Turbinen blev set efter i sømmene

Det er yderst sjældent, at kedlerne og turbinen i energianlægget hos Renosyd ikke er i brug. Værket kører nemlig bedst, når det er fuldt belastet og holdes i gang. Men en gang om året i september standses anlægget, så de enkelte komponenter kan gøres rene, og eventuelle skader kan udbedres. I år fik værkets turbine desuden et ekstra eftersyn

”Vores turbine har været utrolig driftssikker og stabil i de år, jeg har været her, men der er selvfølgelig et vist slid på den. Det er meget vigtigt, at den er i god stand, for det er voldsomme kræfter, som går igennem maskinen. Det er første gang i otte år, at den har været åben, så det var derfor et af de helt store eftersyn denne gang,” siger Anders Matthiesen, maskinmester ved Renosyds energianlæg og tilføjer: ”Nogle enkelte komponenter blev sendt til tests i Hamborg og Rotterdam, og så var der nogle lejer, som skulle skiftes i gearkassen og rotoren, men ellers var der var kun få dele, som var en smule slidte.”

Valget mellem at lade stå eller tage forholdsregler

Medarbejdere fra Renosyd har stået for dokumentationen af projektet og det indledende arbejde med afmonteringen af enkelte tekniske komponenter af turbinen, men ellers har det hollandske firma Sulzer stået for langt størstedelen af eftersynet. Projektet med at skille turbinen ad, undersøge og udskifte komponenter og sætte den sammen igen tog mellem tre og fire uger og beskæftigede op til fire mand i 10-12 timer om dagen fra mandag til søndag. Det er derfor en bekostelig affære at give turbinen et eftersyn.

”Vi havde store overvejelser om eftersynet. Turbinen fungerede godt, og når vi åbnede den og skilte delene ad, kunne vi ikke være sikre på, at den fungerede ligeså godt bagefter. Men maskinen skulle forsikres, og vi vurderede, at det var bedre at være sikker på, at maskinen var i god stand. Den har fungeret ligeså godt efterfølgende, og det har givet os en endnu større sikkerhed omkring vores materiel. – Og så har vi lært en masse om den,” siger Anders Matthiesen.

Web10 Anders Matthiesen 2X

”Turbinen er en imponerende maskine, så det var spændende og lærerigt at få den at se indvendigt,” siger maskinmester Anders Matthiesen.

 

 Download Artikel X2